Chłodnik z melona oraz pomarańczy
Latem postaw na orzeźwienie.
Składniki:
●3 melony, np. miodowe (dwa na zupę i jeden do wycięcia kulek do ozdoby)
●cytryna
●4 plasterki marynowanego imbiru
●2 duże pomarańcze
●pieprz biały mielony; do dekoracji:
●owoce w kontrastowym kolorze
Przygotowanie:
1. Melony umyj, przekrój, usuń z nich pestki i z dwóch wydrąż miąższ. Pomarańcze umyj, przekrój i wyciśnij z nich sok. Podobnie przygotuj sok z cytryny. Następnie zmiksuj miąższ z melona z sokiem z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy, marynowanym imbirem.
2. Całość delikatnie dopraw szczyptą białego pieprzu. Zupę schłodź w lodówce.
3. Wydrąż kulki z ostatniego melona. Nadziej je na przemian z owocami w kontrastowym kolorze na szpadki szaszłykowe. Ozdób nimi chłodnik.
4. Ten chłodnik możesz zrobić w wersji wytrawnej. Dopraw go solą, pieprzem, bazylią i podaj np. z szynką parmeńską.