Chłodnik z pieczonej papryki z bazylią
Pyszny i zdrowy!
Składniki:
●2 czerwone papryki
●chili
●2 pomidory
●1/2 cebuli
●gałązka natki pietruszki
●pęczek bazylii
●1 l bulionu warzywnego
●olej i oliwa
●10 ml octu winnego
●2 ząbki czosnku
●sól, pieprz czarny, papryka słodka w proszku oraz chili w proszku; do dekoracji:
●ogórek
●kawałki papryki
●listki bazylii
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Umyj papryki i rozłóż je na blasze. Skrop olejem i piecz ok. 20-25 min (aż skórka zacznie pękać). Wyjmij papryki i pod bieżącą zimną wodą zdejmij skórkę. Pokrój.
2 Posiekane cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Dodaj papryki i pokrojone pomidory. Podsmaż, zalej bulionem. Duś 20-30 min, mieszając.
3. Zmiksuj z ziołami i przypraw octem, oliwą, solą, papryką i pieprzem. Schłodź. Udekoruj i podaj.