Chrupiąca sałatka z botwinką i kiełkami
Nie ma wiosny bez tradycyjnej zupy z młodych buraków. Ale to nie jedyny sposób na botwinkę. Wypróbuj ją także jako bazę zdrowej sałatki.

Składniki
- 200 g roszponki
- 200 g rzeżuchy
- 100 g kiełków słonecznika lub rzeżuchy
- 1 pęczek botwinki
- 100 g pestek dyni
- 150 ml miodu
- Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 25 ml octu jabłkowego
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyj i oczyść botwinkę, odetnij buraczki, liście pokrój. Buraczki obgotuj w posolonym wrzątku przez dwie minuty. Część pokrój na ćwiartki, część na cienkie plasterki. Skarmelizuj pestki dyni: wlej na patelnię 150 ml miodu, podgrzej, wrzuć pestki i mieszaj przez ok. 1,5 minuty, żeby pokryły się karmelem. Przełóż je na papier do pieczenia i zostaw do wystygnięcia. Sałatę i kiełki umyj i osusz. Wymieszaj je z botwinką i buraczkami. Przygotuj sos: ubij żółtko z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Dodaj oliwę, cały czas ubijając trzepaczką, na końcu wlej ocet. Dopraw solą i pieprzem, polej sałatkę