Chrupiące bagietki
Świetnie nadają się na kanapki

Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 440 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek; do posmarowania
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
Mąkę wymieszaj z wodą, cukrem, solą i drożdżami. Wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto oprósz mąką, żeby się nie kleiło i włóż je do natłuszczonej miski (na wierzchu rozsmaruj kilka kropel oliwy). Zostaw do wyrośnięcia. Po 30 minutach przenieść je na stolnicę, podziel na cztery części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 cm x 30 cm.
Zwiń je w ścisłe rulony, zaczynając od dłuższego boku. Na wierzchu zrób nacięcia, nakryj bagietki ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj je żółtkiem rozrobionym z wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz 20 minut.