Reklama

Reklama

Chrupiące bagietki

Świetnie nadają się na kanapki

Czas przyrządzenia: 35 minut + czzas odstawienia

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 440 ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek; do posmarowania
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Mąkę wymieszaj z wodą, cukrem, solą i drożdżami. Wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto oprósz mąką, żeby się nie kleiło i włóż je do natłuszczonej miski (na wierzchu rozsmaruj kilka kropel oliwy). Zostaw do wyrośnięcia. Po 30 minutach przenieść je na stolnicę, podziel na cztery części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Zwiń je w ścisłe rulony, zaczynając od dłuższego boku. Na wierzchu zrób nacięcia, nakryj bagietki ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj je żółtkiem rozrobionym z wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz 20 minut.

Reklama


Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje