Chrupiące bagietki

Świetnie nadają się na kanapki

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Mąkę wymieszaj z wodą, cukrem, solą i drożdżami. Wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto oprósz mąką, żeby się nie kleiło i włóż je do natłuszczonej miski (na wierzchu rozsmaruj kilka kropel oliwy). Zostaw do wyrośnięcia. Po 30 minutach przenieść je na stolnicę, podziel na cztery części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Zwiń je w ścisłe rulony, zaczynając od dłuższego boku. Na wierzchu zrób nacięcia, nakryj bagietki ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj je żółtkiem rozrobionym z wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz 20 minut.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas