Reklama

Reklama

Chrupiące ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Smacznie i zdrowo

Składniki na 30 sztuk:

  • 40 dag płatków owsianych
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • garść migdałów
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść pestek dyni lub słonecznika
  • 6 łyżek sezamu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki oliwy

Reklama

Przygotowanie:

1. Suszone morele, śliwki i migdały pokrój na kawałki. Przełóż do miski. Dodaj płatki owsiane, rodzynki, żurawinę, pestki i sezam. Dolej miód, mleko oraz oliwę. Wyrób na jednolitą kleistą masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę miodu i mleka.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Nałóż na nią przygotowaną masę, formując ciastka.

2. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Dowiedz się więcej na temat: sztuka | miód

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje