Chrupiące ciastka owsiane z miodem i bakaliami
Smacznie i zdrowo
Składniki na 30 sztuk:
- 40 dag płatków owsianych
- 6 łyżek płynnego miodu
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek
- garść migdałów
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- garść pestek dyni lub słonecznika
- 6 łyżek sezamu
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Suszone morele, śliwki i migdały pokrój na kawałki. Przełóż do miski. Dodaj płatki owsiane, rodzynki, żurawinę, pestki i sezam. Dolej miód, mleko oraz oliwę. Wyrób na jednolitą kleistą masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę miodu i mleka.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Nałóż na nią przygotowaną masę, formując ciastka.
2. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.