Reklama

Reklama

Chrupiące grzanki z pastą z fasoli i pomidorem

Pyszna przekąska, która dostarczy sporo witamin, a przy okazji ucieszy oko kolorami. Nie tylko dla wegetarian!

Składniki

  • puszka (400 g) białej fasolki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 8 cienkich kromek pszennego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g sera typu feta
  • 2 garście rukoli
  • 3 rzymskie (owalne) pomidory, pokrojone w grube plastry
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania: 

Reklama

Odcedź fasolkę. Zmieszaj ją w misce z jogurtem i zmiksuj na gładki krem.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż kromki chleba na półce, skrop je olejem i podpiecz (5 minut).

Wyjmij grzanki z piekarnika, posmaruj je pastą z fasolki. Następnie na każdej grzance ułóż listki rukoli i po plastrze pomidora. Fetę rozgnieć widelcem i posyp nią grzanki. Oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj, póki gorące.

Pastę możesz też zrobić z czerwonej fasolki (również z puszki). Zmiksuj ją z rodzynkami, orzechami i olejem.

***

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje