Chrupiące paluszki
Paluszki z kurczaka z pysznymi dipami.
- 0,5 kg. piersi z kurczaka,
- 1/2 paczki płatków kukurydzianych,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 1 lt. oleju
Na dipy:
1. ziołowy:
- 200 ml. majonezu,
- 2 łyżki siekanych ziół (koper, natka, szczypior),
- 2 łyżki mleka,
- sól, pieprz
2. żurawinowy:
- 100 ml. majonezu,
- 100 ml. śmietany,
- 3 łyżki żurawiny do mięs,
sól, pieprz cukier Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w długie paski. Płatki dobrze pokruszyć ręką. Jajka rozmieszać z solą i pieprzem. Paski kurczaka panierować w kolejności: mąka, jajko, płatki. Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia. Składniki dipów połączyć, wymieszać i podawać z paluszkami.
Czas przygotowania 0,5 h. przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".
Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również: