Chrupiące placki ziemniaczane
Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.
Składniki:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g ugotowanej marchewki
- 50 g solonych prażonych orzeszków ziemnych
- łyżka posiekanego koperku
- szczypta ostrej papryki
- 20 g gęstego
- jogurtu naturalnego
- 20 g mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:1. Zmiksuj ziemniaki i marchewkę na purée. Grubo posiekaj prażone orzeszki. Dodaj je do purée razem z koperkiem, jogurtem, mąką i ostrą papryką. Przypraw solą do smaku. Wymieszaj.
2. Podziel masę na 8 części (po 50 g każda), uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz.
3. Rozgrzej olej na patelni, smaż placki na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy zrumienią się i będą chrupkie.