Chrupiące placki ziemniaczane

Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Podawaj prosto z patelni
Podawaj prosto z patelni123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g ugotowanej marchewki
  • 50 g solonych prażonych orzeszków ziemnych
  • łyżka posiekanego koperku
  • szczypta ostrej papryki
  • 20 g gęstego
  • jogurtu naturalnego
  • 20 g mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:1. Zmiksuj ziemniaki i marchewkę na purée. Grubo posiekaj prażone orzeszki. Dodaj je do purée razem z koperkiem, jogurtem, mąką i ostrą papryką. Przypraw solą do smaku. Wymieszaj.

2. Podziel masę na 8 części (po 50 g każda), uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz.

3. Rozgrzej olej na patelni, smaż placki na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy zrumienią się i będą chrupkie.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas