Chrupiące placuszki z cukinii
Z twarożkiem i koperkiem.

Składniki
- 2 cukinie średniej wielkości
- szklanka mąki pszennej
- twarożek termizowany (np. Bieluch)
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 3 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj (nie obieraj!) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, wymieszaj, dociśnij i odstaw na 5 minut, aby puściły wodę. Przełóż na sito i odciśnij płyn. 2. Przełóż cukinię do dużej miski. Dodaj kolejno mąkę, twarożek, czosnek i jajka. Wymieszaj wszystko mikserem na wolnych obrotach. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsyp koperek i wymieszaj. 3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami, z obu stron. Po usmażeniu przekładaj najpierw na papierowy ręcznik, aby odcisnąć tłuszcz. 4. Podaj placki z jogurtem naturalnym i kilkoma listkami mięty lub sosem pomidorowym.