Chrupiące talarki z fasolką
Sałatka gotowa w mig!
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: do słoiczka wlej olej. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp cukier oraz po szczypcie soli i mielonego pieprzu. Jeśli lubisz, dodaj 1/2 łyżeczki mielonego kminku. Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj, aż składniki połączą się i powstanie gęsty sos. Schowaj go do lodówki.
2. Fasolkę odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Pozostaw na sitku, by dobrze ociekła. Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z limonki wymieszanym ze szczyptą pieprzu. Resztę warzyw umyj i osusz. Rzodkiewki potnij w plasterki, a ogórek w półplasterki. Pomidorki przekrój na połówki.
3. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj delikatnie z osączoną fasolą. Sałatkę nałóż do szklanych miseczek. Wstaw do lodówki na ok. 15 min. Przed samym podaniem polej równomiernie sosem i już nie mieszaj składników. Sałatkę możesz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem albo kiełkami rzodkiewki. Świetnym dodatkiem są też ćwiarki jajka ugotowanego na twardo.