Chrupiące talarki z fasolką
Sałatka gotowa w mig!

Składniki
- sałatka
- 1 puszka białej fasolki
- 1 mała zielona cukinia
- 8 większych rzodkiewek
- 8 małych pomidorków
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1/4 limonki
- pieprz mielony
- sos
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 limonki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
- qpieprz mielony
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: do słoiczka wlej olej. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp cukier oraz po szczypcie soli i mielonego pieprzu. Jeśli lubisz, dodaj 1/2 łyżeczki mielonego kminku. Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj, aż składniki połączą się i powstanie gęsty sos. Schowaj go do lodówki. 2. Fasolkę odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Pozostaw na sitku, by dobrze ociekła. Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z limonki wymieszanym ze szczyptą pieprzu. Resztę warzyw umyj i osusz. Rzodkiewki potnij w plasterki, a ogórek w półplasterki. Pomidorki przekrój na połówki. 3. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj delikatnie z osączoną fasolą. Sałatkę nałóż do szklanych miseczek. Wstaw do lodówki na ok. 15 min. Przed samym podaniem polej równomiernie sosem i już nie mieszaj składników. Sałatkę możesz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem albo kiełkami rzodkiewki. Świetnym dodatkiem są też ćwiarki jajka ugotowanego na twardo.