Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry

Domowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkami
Domowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkamiJoanna LeśniakArchiwum autora

Przepis na gofry na każdą okazję

Jak zrobić gofry? Przygotuj potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki pszennej mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • ½ szklanki oleju roślinnego (może być rzepakowy lub słonecznikowy),
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypty soli.
Tylko czekają na dodatki
Tylko czekają na dodatkiJoanna LeśniakArchiwum autora

Przepis na puszyste gofry: Udaje się za każdym razem

  • Mleko wyjmij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru oraz sól.
  • Następnie wbij jajka, wlej olej oraz mleko.
  • Zmiksuj wszystko na gładką masę. Nie rób tego zbyt długo — tylko do połączenia składników.
  • Rozgrzej gofrownicę i przy pomocy łyżki nakładaj porcje masy. Powinna równomiernie przykryć całą powierzchnię formy na gofry.
  • Piecz przez około 4 minuty. Gofry powinny być rumiane i łatwo odchodzić od urządzenia. Jeśli tak się nie dzieje, jest to znak, że potrzebują jeszcze kilku minut.
Propozycja podania - gofry z borówkami i dżemem truskawkowym
Propozycja podania - gofry z borówkami i dżemem truskawkowymJoanna LeśniakArchiwum autora

Gofry na słono też smakują wybornie

Przepis na najlepsze gofryInteria KulinariaInteria Kulinaria