Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry

Domowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkami
Domowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkamiJoanna LeśniakArchiwum autora

Przepis na gofry na każdą okazję

Zobacz również:

    Jak zrobić gofry? Przygotuj potrzebne składniki

    • 1,5 szklanki pszennej mąki,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • ½ szklanki oleju roślinnego (może być rzepakowy lub słonecznikowy),
    • 2 łyżeczki cukru pudru,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżki cukru waniliowego,
    • 2 jajka,
    • 1 szczypty soli.
    Tylko czekają na dodatki
    Tylko czekają na dodatkiJoanna LeśniakArchiwum autora

    Przepis na puszyste gofry: Udaje się za każdym razem

    • Mleko wyjmij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy.
    • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru oraz sól.
    • Następnie wbij jajka, wlej olej oraz mleko.
    • Zmiksuj wszystko na gładką masę. Nie rób tego zbyt długo — tylko do połączenia składników.
    • Rozgrzej gofrownicę i przy pomocy łyżki nakładaj porcje masy. Powinna równomiernie przykryć całą powierzchnię formy na gofry.
    • Piecz przez około 4 minuty. Gofry powinny być rumiane i łatwo odchodzić od urządzenia. Jeśli tak się nie dzieje, jest to znak, że potrzebują jeszcze kilku minut.
    Propozycja podania - gofry z borówkami i dżemem truskawkowym
    Propozycja podania - gofry z borówkami i dżemem truskawkowymJoanna LeśniakArchiwum autora

    Gofry na słono też smakują wybornie

    Przepis na najlepsze gofryInteria KulinariaInteria Kulinaria