Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry

Gofry zawsze były dla mnie przysmakiem kojarzącym się z wakacjami – zwłaszcza spędzanymi nad Bałtykiem. Tam właśnie smakowały najlepiej! Z wielką radością odkryłam przepis, który pozwala wracać do tych beztroskich chwil i wybornego smaku. Oto receptura, dzięki której przygotowuję je szybko, a puszyste gofry są zarazem chrupiące z zewnątrz. Palce lizać!

Domowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkami
Domowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkamiJoanna LeśniakArchiwum autora

Przepis na gofry na każdą okazję

Nie musisz już czekać miesiącami na to, aby zjeść gofry jak z budki w nadmorskiej miejscowości. Są przysmakiem, który sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Idealna opcja na deser lub pomysł na podwieczorek. Szybkimi goframi uraczysz też znajomych, którzy wpadli z wizytą — nawet niezapowiedzianą! Poczęstunek po królewsku przygotujesz w kilka minut.

Jak zrobić gofry? Przygotuj potrzebne składniki

Przepis na ciasto na gofry składa się z kilku podstawowych składników. Zapewne masz je w kuchni. Jeśli nie, bez trudu znajdziesz je w pobliskim sklepie. Prostota to jeden z dużych atutów tego smakołyku.

Do zrobienia 8-10 porcji (w zależności od wielkości twojej gofrownicy) potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki pszennej mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • ½ szklanki oleju roślinnego (może być rzepakowy lub słonecznikowy),
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypty soli.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, na liście składników uwzględnij też łyżeczkę cynamonu. Aromat unoszący się w kuchni podczas pieczenia gofrów będzie zniewalający.

Tylko czekają na dodatki
Tylko czekają na dodatkiJoanna LeśniakArchiwum autora

Przepis na puszyste gofry: Udaje się za każdym razem

To prawdopodobnie jedna z najprostszych receptur, więc smakiem domowych gofrów będą cieszyć się nawet te osoby, dla których szczytem kulinarnych możliwości do tej pory było zrobienie kanapek i jajecznicy.

  • Mleko wyjmij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru oraz sól.
  • Następnie wbij jajka, wlej olej oraz mleko.
  • Zmiksuj wszystko na gładką masę. Nie rób tego zbyt długo — tylko do połączenia składników.
  • Rozgrzej gofrownicę i przy pomocy łyżki nakładaj porcje masy. Powinna równomiernie przykryć całą powierzchnię formy na gofry.
  • Piecz przez około 4 minuty. Gofry powinny być rumiane i łatwo odchodzić od urządzenia. Jeśli tak się nie dzieje, jest to znak, że potrzebują jeszcze kilku minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Pasować będą sezonowe owoce, bita śmietana, dżem, cukier puder, syrop klonowy... Co tylko chcesz!

Propozycja podania - gofry z borówkami i dżemem truskawkowym
Propozycja podania - gofry z borówkami i dżemem truskawkowymJoanna LeśniakArchiwum autora

Gofry na słono też smakują wybornie

Podaną recepturę wykorzystuję również w momencie, gdy mam ochotę na gofry wytrawne. Z przepisu usuwam cukier i zastępuję go ziołami prowansalskimi albo oregano. Podaję oprószone startą mozzarellą i pokrojonymi drobno pomidorami. To ciekawy pomysł na szybki lunch lub niebanalną kolację.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas