Chrupiący Cezar
Na kolację lub drugie śniadanie

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała sałata strzępiasta lub rzymska
- garść rukoli
- 1/2 bagietki
- 2-3 łyżki startego na wiórki sera typu parmezan
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- czarny pieprz
- olej
- sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
3-4 porcji
Sposób przygotowania
1. Pierś podziel na połówki. Umyj i osusz. Natrzyj solą. Zioła wymieszaj z papryką, imbirem, dużą szczyptą pieprzu i z 2 łyżkami oleju. Posmaruj mięso. Odłóż na 30 minut. 2. Przygotuj sos: czosnek obierz, posiekaj. Żółtko roztrzep, wlej do słoika. Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, czosnek i szczyptę soli. Słoik zakręć, energicznie potrząsaj, aż składniki dobrze się połączą. Wstaw do lodówki. 3. Zamarynowane w przyprawach filety smaż w całości na patelni grillowej, na małym ogniu, po ok. 15 minut z każdej strony. Poczekaj, aż ostygną i pokrój w plastry. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną bagietkę. Mięso i grzanki rozłóż na umytej sałacie, skrop sosem i posyp serem.