Reklama

Reklama

Chrupiący Cezar

Na kolację lub drugie śniadanie

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała sałata strzępiasta lub rzymska
  • garść rukoli
  • 1/2 bagietki
  • 2-3 łyżki startego na wiórki sera typu parmezan
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej

Składniki - sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

1. Pierś podziel na połówki. Umyj i osusz. Natrzyj solą. Zioła wymieszaj z papryką, imbirem, dużą szczyptą pieprzu i z 2 łyżkami oleju. Posmaruj mięso. Odłóż na 30 minut. 

2. Przygotuj sos: czosnek obierz, posiekaj. Żółtko roztrzep, wlej do słoika. Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, czosnek i szczyptę soli. Słoik zakręć, energicznie potrząsaj, aż składniki dobrze się połączą. Wstaw do lodówki. 

3. Zamarynowane w przyprawach filety smaż w całości na patelni grillowej, na małym ogniu, po ok. 15 minut z każdej strony. Poczekaj, aż ostygną i pokrój w plastry. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną bagietkę. Mięso i grzanki rozłóż na umytej sałacie, skrop sosem i posyp serem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje