Chrupiący przysmak pistacjowy
Pyszne i aromatyczne ciasto.
Sposób przygotowania
1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Odcedź, gdy już napęcznieją (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha, dolej 1-2 łyżki wody z moczenia migdałów. Dodaj startą czekoladę, wymieszaj. Zwilżonymi rękami rozprowadź masę na dnie i bokach tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, schłodź.
2. Masa: zmiel pistacje w malakserze. Dodaj migdały, olej kokosowy (lub arachidowy) i syrop albokrople miętowe. Wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz orzechów nerkowca, namocz je najpierw na całą noc, odcedź i zmiksuj, tak jak pistacje. Dla koloru możesz dolać odrobinę zielonego barwnika. Masę wyłóż na schłodzony spód. Wyrównaj wierzch. Schłodź przez godzinę.
3. Maliny umyj i osusz. Ułóż na przygotowanym spodzie. Posyp posiekanymi pistacjami. Podawaj np. z gałką lodów miętowych z kawałeczkami czekolady.