Chrześcijański symbol Wielkanocy. Świąteczny baranek z ciasta piaskowego
Intensywnie maślano-cytrynowy baranek wielkanocny to propozycja, która łączy w sobie nie tylko symbolikę ściśle związaną z obchodzonymi w kwietniu świętami, ale także ciekawy przepis na słodki deser. Jakie składniki są niezbędne do przygotowania go w domu? Sprawdź już teraz, by podczas świętowania Wielkanocy zaskoczyć zaproszonych gości.
Spis treści:
Tradycja oraz symbolika baranka podczas Wielkanocy
Wykonany z cukru, czekolady lub ciasta, baranek to jeden z najważniejszych symboli nadchodzących świąt Wielkanocnych. Co sprawia, że zajmuje tak ważne miejsce w kulturze i religii? W wielu krajach jest zwierzęciem ofiarnym. Utożsamia niewinność, cierpliwość i prostotę.
Symbolika baranka wielkanocnego na stałe wpisała się w tradycję chrześcijańską. Uważa się, że zwierzątko przedstawia Jezusa Chrystusa, a konkretnie jego mękę, śmierć oraz zmartwychwstanie. Współcześnie jest obowiązkowym elementem nie tylko wielkanocnego stołu, ale także koszyka ze święconką, choć w nim zagościł dopiero w XVII wieku.
Baranek wielkanocny - potrzebne produkty
Delikatna nuta cytryny i słodki zapach ciasta unoszący się w całym domu to niejedyny powód, dla którego warto przygotować domowego baranka wielkanocnego. Niezwykle mięciutki, puszysty i aromatyczny wypiek przyciąga uwagę i kusi nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Stanowi oryginalną dekorację stołu, która w okamgnieniu znika do najmniejszego okruszka.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 5 g proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 145 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 cytryna
Jak upiec w domu baranka wielkanocnego?
- Masło oraz jajka wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C, a foremkę w kształcie baranka dokładnie smarujemy wybranym tłuszczem i oprószamy cienką warstwą mąki.
- Cytrynę krótko sparzamy we wrzątku, a następnie ścieramy skórkę, unikając tarcia białych części. Owoc kroimy na pół i do niewielkiej miseczki wyciskamy sok z jednej połówki, upewniając się, że nie wpadły do niego pestki.
- Do średniej wielkości miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem do powstania puszystej masy.
- Wbijamy po jednym jajku i starannie miksujemy. Kolejno dodajemy także mąkę i krótko mieszamy na najniższych obrotach. Na sam koniec dodajemy sok oraz skórkę z cytryny.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do uprzednio przygotowanej foremki. Powinna zająć ok. ¾ wysokości. Po wygładzeniu wierzchu wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia na kilka godzin. Ostrożnie wyciągamy baranka z formy i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
- Aby wypiek na dłużej zachował świeżość, możemy przykryć go folią spożywczą lub zamknąć w pojemniku z pokrywką. W ten sposób zapobiegniemy szybkiemu wysychaniu.
Sprawdź również: