Chrześcijański symbol Wielkanocy. Świąteczny baranek z ciasta piaskowego

Jak upiec baranka wielkanocnego?
Jak upiec baranka wielkanocnego?123RF/PICSEL

Tradycja oraz symbolika baranka podczas Wielkanocy

Zobacz również:

    Baranek wielkanocny - potrzebne produkty

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasta baranka wielkanocnego?
    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasta baranka wielkanocnego?123RF/PICSEL
    • 125 g mąki pszennej
    • 25 g mąki ziemniaczanej
    • 5 g proszku do pieczenia
    • 75 g masła
    • 145 g cukru pudru
    • 3 jajka
    • 1 cytryna

    Jak upiec w domu baranka wielkanocnego?

    1. Masło oraz jajka wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C, a foremkę w kształcie baranka dokładnie smarujemy wybranym tłuszczem i oprószamy cienką warstwą mąki.
    2. Cytrynę krótko sparzamy we wrzątku, a następnie ścieramy skórkę, unikając tarcia białych części. Owoc kroimy na pół i do niewielkiej miseczki wyciskamy sok z jednej połówki, upewniając się, że nie wpadły do niego pestki.
    3. Do średniej wielkości miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem do powstania puszystej masy.
    4. Wbijamy po jednym jajku i starannie miksujemy. Kolejno dodajemy także mąkę i krótko mieszamy na najniższych obrotach. Na sam koniec dodajemy sok oraz skórkę z cytryny.
    5. Tak przygotowaną masę wylewamy do uprzednio przygotowanej foremki. Powinna zająć ok. ¾ wysokości. Po wygładzeniu wierzchu wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
    6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia na kilka godzin. Ostrożnie wyciągamy baranka z formy i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
    7. Aby wypiek na dłużej zachował świeżość, możemy przykryć go folią spożywczą lub zamknąć w pojemniku z pokrywką. W ten sposób zapobiegniemy szybkiemu wysychaniu.
    Przepis na ekspresową babkę wielkanocnąInteria KulinariaInteria Kulinaria