Ciasta kruche

Łatwość wykonania tych deserów zachęca do częstych powtórek, tym bardziej, że są przepyszne.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami123RF/PICSEL

Jabłkowy przekładaniec

Sposób przygotowania

1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, masło, cukier, śmietanę, żółtka i cynamon. Zagnieć. Schłodź. 3/4 ciasta wyłóż na blachę i piecz 10 minut w temp. 180°C.

2. Jabłka pokrój. Obsyp mąką, cynamonem i cukrem. Białka ubij, dodaj cukier, sok z cytryny i budyń, zmiksuj.

3. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, przykryj ubitym białkiem i posyp pokruszonym ciastem. Piecz 30 minut.

Tarta z orzechami
Tarta z orzechami123RF/PICSEL

Tarta z toffi i orzechami

Sposób przygotowania

1. Mąki i cukier wymieszaj. Dodaj posiekane masło, żółtka i aromat migdałowy. Zagnieć. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, wlej łyżkę zimnej wody. Chłodź w lodówce 30 minut. Rozwałkuj i piecz 35 minut w temp. 180°C. 

2. Masę kajmakową wymieszaj z orzechami. Wyłóż na ostudzone ciasto.  

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas