Ciasta kruche
Łatwość wykonania tych deserów zachęca do częstych powtórek, tym bardziej, że są przepyszne.

Jabłkowy przekładaniec
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki śmietany
- łyżeczka cynamonu
- 5 żółtek
- masa
- 5 jabłek
- łyżka mąki
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki drobnego cukru
- beza
- 5 białek
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- łyżka soku z cytryny
- opakowanie
- budyniu śmietankowego
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, masło, cukier, śmietanę, żółtka i cynamon. Zagnieć. Schłodź. 3/4 ciasta wyłóż na blachę i piecz 10 minut w temp. 180°C.
2. Jabłka pokrój. Obsyp mąką, cynamonem i cukrem. Białka ubij, dodaj cukier, sok z cytryny i budyń, zmiksuj.
3. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, przykryj ubitym białkiem i posyp pokruszonym ciastem. Piecz 30 minut.

Tarta z toffi i orzechami
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 4 żółtka
- łyżeczka aromatu migdałowego
- dodatki
- 2 puszki masy kajmakowej
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
1. Mąki i cukier wymieszaj. Dodaj posiekane masło, żółtka i aromat migdałowy. Zagnieć. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, wlej łyżkę zimnej wody. Chłodź w lodówce 30 minut. Rozwałkuj i piecz 35 minut w temp. 180°C.
2. Masę kajmakową wymieszaj z orzechami. Wyłóż na ostudzone ciasto.