Ciasta kruche

Łatwość wykonania tych deserów zachęca do częstych powtórek, tym bardziej, że są przepyszne.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami123RF/PICSEL

Jabłkowy przekładaniec

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 żółtek

- masa

  • 5 jabłek
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru

- beza

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • opakowanie
  • budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania

1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, masło, cukier, śmietanę, żółtka i cynamon. Zagnieć. Schłodź. 3/4 ciasta wyłóż na blachę i piecz 10 minut w temp. 180°C.

2. Jabłka pokrój. Obsyp mąką, cynamonem i cukrem. Białka ubij, dodaj cukier, sok z cytryny i budyń, zmiksuj.

3. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, przykryj ubitym białkiem i posyp pokruszonym ciastem. Piecz 30 minut.

Tarta z orzechami
Tarta z orzechami123RF/PICSEL

Tarta z toffi i orzechami

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • łyżeczka aromatu migdałowego

- dodatki

  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

1. Mąki i cukier wymieszaj. Dodaj posiekane masło, żółtka i aromat migdałowy. Zagnieć. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, wlej łyżkę zimnej wody. Chłodź w lodówce 30 minut. Rozwałkuj i piecz 35 minut w temp. 180°C. 

2. Masę kajmakową wymieszaj z orzechami. Wyłóż na ostudzone ciasto.  

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?