Ciasta z musem owocowym
Są wyjątkowo delikatne i aksamitne. Kuszą smakiem oraz efektownym wyglądem, a są takie proste w przygotowaniu! Warto się o tym przekonać, wykorzystując nasze przepisy na te wakacyjne wypieki.

Jeżynowa zebra
Składniki
- 20 dag jeżyn
- 10 dag jagód
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 szkl. mąki
- 2 op. cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka (20 dag) masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 6 jajek
- po 50 dag ricotty i mielonego twarogu
- 2 budynie waniliowe
- sól
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z 1/3 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz 1 jajko i gęstą śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Jeżyny oraz jagody opłucz, osusz, zmiksuj na gładko. Mus owocowy przetrzyj przez gęste sitko. 2. Pozostałe jajka ubij z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Dodaj ricottę oraz twaróg. Dosyp 1 op. proszku budyniowego, wymieszaj. Odłóż 2/3 masy serowej, resztę masy połącz z musem i drugim opakowaniem proszku budyniowego. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg formy wylep schłodzonym ciastem. Potem na przemian nałóż porcje jasnej i owocowej masy serowej. 3. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C. Piecz przez 55-65 minut. Wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Tort malinowy na herbatnikach
Składniki
- 20 dag herbatników
- 10 dag masła
- 3 tabliczki (razem 30 dag) białej czekolady
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka malinowa
- 1 kg malin
- dodatkowo
- bita śmietana i maliny do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Herbatniki pokrusz. Okruszki połącz z masłem. Masą wylep spód tortownicy (śr. 22 cm). Wstaw do lodówki. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami wody, odstaw, by spęczniała. Mleko mocno podgrzej. Wrzuć do niego połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Połącz z mlekiem czekoladowym. Wystudź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. 2. Kiedy mleko zacznie tężeć, połącz je z bitą śmietaną. Na przygotowanym spodzie z ciastek rozsyp około 1/3 malin. Zalej masą z mleka czekoladowego i śmietany. Wstaw do lodówki na około 8 godzin. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostałe maliny zmiksuj, przetrzyj, połącz z galaretką. Wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki jeszcze na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj rozetkami bitej śmietany i malinami.