Ciasteczka korzenne z bakaliami
Pachnące Świętami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 2 jajko
- 15 dag cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
- 100 g żurawiny np. Bakalland
- 100 g posiekanych migdałów np. Bakalland
- szczypta cynamonu
- przyprawa do piernika
Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra.
2. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki. Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.