Reklama

Reklama

Ciasteczka korzenne z bakaliami

Pachnące Świętami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2 jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
  • 100 g żurawiny np. Bakalland
  • 100 g posiekanych migdałów np. Bakalland
  • szczypta cynamonu
  • przyprawa do piernika

Przygotowanie:

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra.

Reklama

2. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki. Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje