Ciasteczka na patyku
Dzieci przepadają za czekoladą, lizakami, ciasteczkami. A może by tak je połączyć... Małe łasuchy na pewno będą zachwycone!
Przesiej 2 szklanki mąki pszennej. Dodaj 20 dag zimnego masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany i 4 żółtka. Zagnieć ciasto.
Chłodź je 30 minut. Potem cienko rozwałkuj. Z placka foremkami wytnij drobne ciastka, w połowie wytnij małe wzorki.
Stop 2 tabliczki czekolady deserowej. Przestudź ją. Na pełne ciastka nałóż małe porcje czekolady. Następnie połóż drewniane patyczki. Brzegi ciastek posmaruj wodą lub białkiem. Całość przykryj pozostałymi ciastkami. Mocno zlep.
Wierzchy ciasteczkowych lizaków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Przyklej wycięte wzorki. Posyp grubym cukrem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.