Ciasteczka serowe z ciasta filo
Z kuchni greckiej.

Składniki:
- 110 g masła,
- 2 łyżki mąki,
- 150 g sera feta,
- po 100 g Greyerzer i Pecorini,
- czarny pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 płaty gotowego ciasta filo (po ok. 330 g),
- mięta i rozmaryn do dekoracji
Przygotowanie:
30 g masła roztopić w rondelku, dodać mąkę, a następnie stopniowo wlewać mleko i gotować 2-3 minuty. Odstawić. Fetę rozgnieść widelcem, pozostałe sery drobno zetrzeć. Sery wmieszać do sosu, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. 80 g masła roztopić w rondelku. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozciąć na 12 kawałków, zawinąć w wilgotną ściereczkę. 6 foremek na tartaletki posmarować masłem. W każdej ułożyć kawałek ciasta, posmarować masłem, ułożyć kolejny kawałek, posmarować masłem i nałożyć 1/6 masy serowej. Przykryć dwoma posmarowanymi masłem kawałkami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 12-15 minut. Dekorować miętą i rozmarynem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal