Ciasteczka z dmuchanego ryżu

Te ciasteczka przypominają kupowane przy cmentarzach "szyszki" z preparowanego ryżu. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wyrazistości doda im garść żurawin i wiórków kokosowych.

Ciasteczka ryżowe
Ciasteczka ryżowe123RF/PICSEL

Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebujemy: 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek syropu z agawy, 1 łyżka mleka kokosowego, 3 łyżki miodu, 150 g dmuchanego ryżu, 50 g wiórków kokosowych, 50 g suszonych żurawin.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, syrop z agawy, mleko kokosowe i miód. Osobno mieszamy dmuchany ryż z startym kokosem i żurawiną, po czym łączymy wszystko z płynną masą. Dokładnie mieszamy, aby pokryć cały dmuchany ryż powstałym karmelem.

Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym formujemy okrągłe ciasteczka, można sobie pomóc foremką do ciastek. Pieczemy ok. 15 minut. Studzimy przed podaniem. (PAP Life)

Szybkie ciasteczka z płatków owsianychInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas