Ciasteczka z dżemem
Pięknie się prezentują, ale już po jednym kęsie staje się jasne, że cieszą nie tylko oko smakosza, ale także jego podniebienie. Domowe ciasteczka z oczkiem niczym nie ustępują tym kupowanym. A kto wie, czy nie są od nich smaczniejsze?
1. Dwie szklanki mąki przesiewamy do miski. Dodajemy dwie łyżki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dwie łyżki cukru. Mieszamy drewnianą łyżką.
2. Do miski z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia dokładamy pół kostki masła, które siekamy ostrym nożem. Dolewamy mleko o temperaturze pokojowej (3/4 szklanki). Całość starannie mieszamy.
3. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, posypujemy ją mąką i zagniatamy starannie (najlepiej na obsypanej mąką stolnicy), aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki. W razie potrzeby posypujemy je mąką.
4. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy (powinno mieć grubość mniej więcej 0,5 cm). Wykrawamy z niego ciasteczka foremką lub ewentualnie szklanką.
5. Połowę ciasteczek rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych wykrawamy środki np. kieliszkiem od wódki. Powstałe pierścienie umieszczamy na ciasteczkach leżących na blasze. W środek każdego wkładamy porcję dżemu. Zapiekamy 15 minut w temp. 220 stopni.