Reklama

Reklama

Ciasteczka z dżemem

Pięknie się prezentują, ale już po jednym kęsie staje się jasne, że cieszą nie tylko oko smakosza, ale także jego podniebienie. Domowe ciasteczka z oczkiem niczym nie ustępują tym kupowanym. A kto wie, czy nie są od nich smaczniejsze?

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • mały słoiczek dżemu (np. truskawkowego, wiśniowego)
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

1. Dwie szklanki mąki przesiewamy do miski. Dodajemy dwie łyżki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dwie łyżki cukru. Mieszamy drewnianą łyżką.

2. Do miski z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia dokładamy pół kostki masła, które siekamy ostrym nożem. Dolewamy mleko o temperaturze pokojowej (3/4 szklanki). Całość starannie mieszamy.

3. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, posypujemy ją mąką i zagniatamy starannie (najlepiej na obsypanej mąką stolnicy), aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki. W razie potrzeby posypujemy je mąką.

4. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy (powinno mieć grubość mniej więcej 0,5 cm). Wykrawamy z niego ciasteczka foremką lub ewentualnie szklanką. 

5. Połowę ciasteczek rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych wykrawamy środki np. kieliszkiem od wódki. Powstałe pierścienie umieszczamy na ciasteczkach leżących na blasze. W środek każdego wkładamy porcję dżemu. Zapiekamy 15 minut w temp. 220 stopni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje