Ciastka czekoladowe
Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g masła
- szklanka brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej
- jajko
- żółtko
- 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Oddzielnie utrzyj mikserem masło i oba cukry. Miksując dalej, dodaj esencję, jajko i żółtko. Dodaj do masy suche składniki. Dodaj płatki owsiane i 3/4 posiekanej czekolady. 2. Wyłóż ciasto na papier do pieczenia i zrób z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Zawiń papierem i wstaw do lodówki na godzinę. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż papierem półkę piekarnika. Schłodzone ciasto pokrój w plastry 2 cm. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Następnie posyp resztą czekolady i piecz jeszcze 8 minut. Otwórz piekarnik, zostaw w nim ciastka jeszcze 5 minut. Podawaj ostudzone.