Ciastka helgolandzkie

Danie po staropolsku.

Ciastka helgolandzkie przygotujesz z 18 jajek!
Ciastka helgolandzkie przygotujesz z 18 jajek!123RF/PICSEL

Na dworach chętnie pieczono ciasteczka, które można było przechowywać wiele tygodni!

Do 300 gram mąki wbija się 18 żółtek, dodaje 100 gram cukru, 75 gram masła, kieliszek araku lub spirytusu czystego, trochę skórki cytrynowej i nieco muszkatołowego kwiatu. Dosypać mąki jeszcze tyle, aby z ciasta można było robić obwarzanki. Wyrobiwszy dobrze, robić obwarzaneczki, smarować żółtkiem, posypać grubym cukrem z migdałami.

Piec w gorącym piecu ponad pół godziny. Trzymać w blaszanym pudełku w chłodnym miejscu.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas