Ciastka kruche. Palce lizać!
Łatwe do wykonania ciasteczka maślane uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Za pomocą foremek możesz wycinać ciastka kruche w dowolnych kształtach. Wypróbuj nasz przepis.
Ciastka kruche - przygotowanie
1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, dodać żółtko, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
2. Szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3. Ciasto rozwałkować, za pomocą foremek wycinać ciasteczka, piec w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut aż spód nabierze lekko złotego koloru.
4. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sprawdź też inne nasze przepisy na pyszne ciasta:
Zobacz też: