Reklama

Reklama

Ciastka kruche. Palce lizać!

Łatwe do wykonania ciasteczka maślane uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Za pomocą foremek możesz wycinać ciastka kruche w dowolnych kształtach. Wypróbuj nasz przepis.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,65 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciastka kruche - przygotowanie

1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, dodać żółtko, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

2. Szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

3. Ciasto rozwałkować, za pomocą foremek wycinać ciasteczka, piec w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut aż spód nabierze lekko złotego koloru.

4. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sprawdź też inne nasze przepisy na pyszne ciasta:

Ciasteczka z czekoladą

Reklama

Pyszne kruche ciasteczka

Ciasteczka z oczkiem

Zobacz też:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasteczka | kruche ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje