Ciastka o wyglądzie kopytek. Ciekawa propozycja na deser

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Ciasto pieprzowe, które zyskało popularność jeszcze w czasach średniowiecza, współcześnie nadal jest wypiekane w kurpiowskich domach. To przekąska, która doskonale komponuje się z kubkiem gorącej herbaty, a do jej przygotowania potrzebujemy jedynie pięciu składników. Już teraz sprawdź, jak przygotować fafernuchy we własnej kuchni.

Jak przygotować domowe fafernuchy?
Jak przygotować domowe fafernuchy?123RF/PICSEL

Tradycja wypiekania fafernuchów

Północ Mazowsza, a dokładnie rejon, w którym województwo styka się już z Warmią i Mazurami to miejsce styku licznych kultur. Przenikają się tam nie tylko tradycje, ale także potrawy. Kurpie, których stolicą jest Ostrołęka, mogą pochwalić się przepisem na fafernuchy. Najczęściej wypieka się je przed Świętem Trzech Króli, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nimi także w innych miesiącach.

Skąd wzięła się nazwa? Najprawdopodobniej została zaczerpnięta z języka niemieckiego, a konkretnie od słowa pfefferkuchen, oznaczającego ciastka z dodatkiem pieprzu. To rodzaj wypieku, który można przygotować zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Wersja deserowa skrywa w sobie mąkę pszenną, miód, cynamon, marchewkę oraz pieprz z dodatkiem wanilii. Zjadana na słono powinna składać się z mąki pszennej lub żytniej, sporej porcji marchwi, cukru oraz świeżo mielonego pieprzu.

Ostrołęcka przekąska - co kupić?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg świeżej marchwi
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia marchwi pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  2. Tak przygotowane warzywo wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy przez 10-15 minut. W tym czasie marchew powinna puścić sporo soku.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia. W kolejnym kroku przestudzoną marchewkę razem z sokiem przekładamy do dużej miski.
  4. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy łyżeczkę pieprzu. Po wymieszaniu dosypujemy do marchwi, a następnie zagniatamy zwarte ciasto.
  5. Z powstałej masy formujemy kilka wałków, które następnie tniemy na niewielkie porcje przypominające z wyglądu kopytka.
  6. Fafernuchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 30 minut.
„Ewa gotuje”: Pan con chicharrón Polsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas