Ciastka o wyglądzie kopytek. Ciekawa propozycja na deser

Jak przygotować domowe fafernuchy?
Jak przygotować domowe fafernuchy?123RF/PICSEL

Tradycja wypiekania fafernuchów

Zobacz również:

    Ostrołęcka przekąska - co kupić?

    • 1 kg mąki pszennej
    • 1 kg świeżej marchwi
    • 1/2 szklanki białego cukru
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

    Przepis krok po kroku

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia marchwi pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
    2. Tak przygotowane warzywo wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy przez 10-15 minut. W tym czasie marchew powinna puścić sporo soku.
    3. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia. W kolejnym kroku przestudzoną marchewkę razem z sokiem przekładamy do dużej miski.
    4. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy łyżeczkę pieprzu. Po wymieszaniu dosypujemy do marchwi, a następnie zagniatamy zwarte ciasto.
    5. Z powstałej masy formujemy kilka wałków, które następnie tniemy na niewielkie porcje przypominające z wyglądu kopytka.
    6. Fafernuchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 30 minut.
    „Ewa gotuje”: Pan con chicharrón PolsatPolsat