Najbardziej kremowy spośród serników. Ewa Wachowicz ma na niego patent
Sernik baskijski to prawdziwy cukierniczy rarytas. To najbardziej kremowy spośród serników. A dlaczego spalony? Bo z wierzchu mocno się karmelizuje i wygląda, jakby się przypalił.
Sernik baskijski w niczym nie przypomina serników, które znamy z naszych domów. Smakuje bardziej jak pudding niż klasyczny, ciężki sernik twarogowy. Naprawdę warto spróbować, jest przepyszny.
Sernik baskijski - składniki
- 160 g ciasteczek, np. z kakao
- 100 g masła
- 600 g twarogu sernikowego
- 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 5 jajek
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- ½ l śmietanki kremówki 36%
Sernik baskijski - sposób przygotowania
- Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę.
- Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać.
- Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki.
- Ser przełożyć do miski.
- Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić.
- Wybić jajka.
- Wsypać mąkę i zmiksować.
- Wlać śmietankę i ponownie zmiksować.
- Przelać na schłodzony spód.
- Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C.
- Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jak zrobić sernik baskijski krok po kroku?
***
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.