Reklama

Reklama

Ciastka z kaszy jaglanej z morelami

Takie ciastka to samo zdrowie!

Składniki

  • 120 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 g suszonych moreli, niesiarkowanych
  • 10 g ksylitolu
  • 1/2 łyżki kakao lub karobu
  • szczypta wanilii lub 1/3 łyżeczki cynamonu
  • gęsty dżem morelowy lub świeże morele przesmażone w rondelku (opcjonalnie)

Morele zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, a następnie odsącz dokładnie i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Ugotowaną wcześniej i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko lub zmiksuj w blenderze (możesz zmiksować kaszę razem z morelami).

Reklama

W misce wymieszaj zmieloną kaszę, zmiksowane morele, karob lub kakao, ksylitol oraz wanilię lub cynamon. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli używasz kakao, być może zechcesz dodać więcej ksylitolu.

Z masy uformuj niewielkie kulki, ułóż je w odstępach na papierze do pieczenia, a następnie rozpłaszcz dłonią na grubość mniej więcej 5 mm. Jeśli po upieczeniu chcesz nałożyć na ciastka dżem morelowy, zrób w każdym placuszku wgłębienie jak na kluski śląskie, tylko trochę szersze. Przełóż papier na kratkę do pieczenia i wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-35 minut. Odstaw do przestudzenia.

Najlepsze są świeżo upieczone. Na ostudzone ciastka nałóż dżem morelowy. Zamiast moreli możesz użyć suszonych daktyli, śliwek lub rodzynek albo mieszanki suszonych owoców.

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje