Ciastka z kaszy jaglanej z morelami
Takie ciastka to samo zdrowie!
Morele zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, a następnie odsącz dokładnie i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Ugotowaną wcześniej i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko lub zmiksuj w blenderze (możesz zmiksować kaszę razem z morelami).
W misce wymieszaj zmieloną kaszę, zmiksowane morele, karob lub kakao, ksylitol oraz wanilię lub cynamon. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli używasz kakao, być może zechcesz dodać więcej ksylitolu.
Z masy uformuj niewielkie kulki, ułóż je w odstępach na papierze do pieczenia, a następnie rozpłaszcz dłonią na grubość mniej więcej 5 mm. Jeśli po upieczeniu chcesz nałożyć na ciastka dżem morelowy, zrób w każdym placuszku wgłębienie jak na kluski śląskie, tylko trochę szersze. Przełóż papier na kratkę do pieczenia i wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-35 minut. Odstaw do przestudzenia.
Najlepsze są świeżo upieczone. Na ostudzone ciastka nałóż dżem morelowy. Zamiast moreli możesz użyć suszonych daktyli, śliwek lub rodzynek albo mieszanki suszonych owoców.
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.