Ciastka z lekkim kremem

Napoleonki z kremem
Napoleonki z kremem123RF/PICSEL

Napoleonki

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej
  • 1 kostka schłodzonego masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • mąka do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia

- krem

  • zalewa z 2 puszek z ugotowaną cieciorką
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szkl. niskosłodzonej konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Ciastko z nadzieniem
Ciastko z nadzieniem123RF/PICSEL

Bananowe gniazdka

Składniki

  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • 1 budyń o smaku bananowym
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 szkl. chudego mleka
  • szczypta drobnej soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania ciastek
10 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto cytrusowe
Ciasto cytrusowe123RF/PICSEL

Cytrusowe pychotki

Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 duże op. jogurtu bałkańskiego
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 3 pomarańcze
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru pudru (może być też zmielony ksylitol)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki grubo startej czekolady gorzkiej
  • 1 op. okrągłych biszkoptów

- poncz

  • 1/2 szkl. ostudzonej herbaty
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • DEKORACJA: wiórki kokosowe i listki mięty
8 porcji

Sposób przygotowania

Rolada kawowa
Rolada kawowa123RF/PICSEL

Rolada kawowa

Składniki

  • 5 jajek
  • po 5 łyżek cukru i mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki tartych orzechów laskowych
  • 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag kremowego twarożku
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki cukru pudru łyżka skórki startej z cytryny
  • czekoladowe drażetki w kształcie ziarenek kawy
  • sól
  • cukier do posypania ściereczki
12 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na zdrowe batoniki z żurawinąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?