Ciastka z lekkim kremem

Wyśmienity, aksamitny krem sprawia, że ciężko im się oprzeć. Wprost rozpływają się w ustach!

Napoleonki z kremem
Napoleonki z kremem123RF/PICSEL

Napoleonki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: do miski przesyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i połącz, ucierając palcami. Dolewając posoloną wodę, zagnieć ciasto w kulę. Uformuj płaski placek i owiń go folią. Schłodź (30 minut). 

2. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt 20x40 cm. Złóż go na 3 części i przekręć o 90 st. Rozwałkuj, podsypując mąką. Schłodź (15 minut). Powtórz składanie i wałkowanie 2 razy. 

3. Podziel ciasto na 2 części, każdą rozwałkuj na kształt foremki. Piecz oddzielnie, po 10 minut w 190 st. Ostudź, przygotuj krem. Wodę przelej do miski i ubij tak jak pianę z białek (przez ok. 5 minut). 

4. Pod koniec dodaj zagęstnik, syrop, skórkę otartą z cytryny (1 łyżeczkę) i esencję. Schładzaj godzinę. 1 blat posmaruj konfiturą. Wyłóż krem. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij. Oprósz pudrem.

Ciastko z nadzieniem
Ciastko z nadzieniem123RF/PICSEL

Bananowe gniazdka

Sposób przygotowania

1. Ugotuj budyń w 1 szkl. mleka posłodzonego ksylitolem. Przykryj folią i ostudź. Soki z cytrusów wymieszaj, przelej przez sitko. Wodę zagotuj z masłem, cukrem, sokami owocowymi i solą. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia, wsyp partiami mąkę i dokładnie mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i łyżki. Gdy masa ostygnie, zmiksuj ją, wbijając pojedynczo jajka. 

2. Papier do pieczenia pokrój na 10 kwadratów o boku 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciśnij na każdy kwadrat gniazdko. Olej rozgrzej w płaskim rondlu. Gniazdka na pergaminie wkładaj ostrożnie na powierzchnię oleju - tylko po kilka na raz, by temperatura oleju nie spadła. Po około minucie przewróć ciastka i usuń szczypcami pergamin. Smaż kolejne 2 minuty i przewróć na drugą stronę. Gdy gniazdka będą już rumiane, wyjmij je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudź. 

3. Jeszcze ciepłe ciastka przekrój ostrym nożem (najlepiej piłką) i przełóż kremem. Posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko. Ew. posyp też płatkami migdałów.

Ciasto cytrusowe
Ciasto cytrusowe123RF/PICSEL

Cytrusowe pychotki

Sposób przygotowania

1. Sparz, osusz pomarańcze. Jedną przekrój na połówki i potnij je w plasterki. Pozostałe obierz i oczyść z błonek. Podziel na cząstki, pokrój je na kawałeczki. 

2. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 1 szkl. wrzątku, przestudź, dodaj połowę pokrojonych na kawałeczki pomarańczy. Połącz wszystkie podane składniki ponczu. 

3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody, przestudź. Gęstą część mleczka kokosowego przełóż do miski. Dodaj jogurt bałkański. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż do mleczka z jogurtem. Dodaj żelatynę, wszystko wymieszaj. Odłóż 5 łyżek kremu, wymieszaj je z czekoladą. Do reszty dodaj pozostałe pokrojone na kawałeczki pomarańcze. 

4. Na dnie prostokątnej formy wyłożonej folią ułóż biszkopty. Skrop je ponczem i posmaruj kremem z czekoladą. Schłodź. Na to wylej galaretkę z owocami, zastudź w lodowce. Na wierzch wyłóż pozostały krem. Schładzaj w lodówce ok. 4 godzin. Przed podaniem pokrój na porcje. Każdą posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj plasterkami pomarańczy i listkami mięty. 

Rolada kawowa
Rolada kawowa123RF/PICSEL

Rolada kawowa

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, dosypując pod koniec cukier. Nie przerywając miksowania, dodaj kolejno żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj do masy razem z tartymi orzechami oraz miałką kawą. Delikatnie wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. 

2. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej ciasto. Piecz 10 minut w 200 st. Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Zwiń razem ze ściereczką. Żelatynę namocz, rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Twarożek wymieszaj z jogurtem, likierem, cukrem pudrem, skórką z cytryny i żelatyną. 

3. Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj 3/4 kremu, ponownie zwiń. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij rozetki na roladzie, udekoruj je drażetkami. Roladę schowaj do lodówki (minimum na 2 godz.), aby krem stężał. Przed podaniem pokrój.

Przepis na zdrowe batoniki z żurawinąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas