Ciastka z lekkim kremem
Wyśmienity, aksamitny krem sprawia, że ciężko im się oprzeć. Wprost rozpływają się w ustach!

Napoleonki
Składniki
- 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 1 kostka schłodzonego masła
- 1/2 szkl. wody
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli
- mąka do posypania stolnicy
- cukier puder do oprószenia
- krem
- zalewa z 2 puszek z ugotowaną cieciorką
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 szkl. niskosłodzonej konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania
1. Ciasto: do miski przesyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i połącz, ucierając palcami. Dolewając posoloną wodę, zagnieć ciasto w kulę. Uformuj płaski placek i owiń go folią. Schłodź (30 minut). 2. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt 20x40 cm. Złóż go na 3 części i przekręć o 90 st. Rozwałkuj, podsypując mąką. Schłodź (15 minut). Powtórz składanie i wałkowanie 2 razy. 3. Podziel ciasto na 2 części, każdą rozwałkuj na kształt foremki. Piecz oddzielnie, po 10 minut w 190 st. Ostudź, przygotuj krem. Wodę przelej do miski i ubij tak jak pianę z białek (przez ok. 5 minut). 4. Pod koniec dodaj zagęstnik, syrop, skórkę otartą z cytryny (1 łyżeczkę) i esencję. Schładzaj godzinę. 1 blat posmaruj konfiturą. Wyłóż krem. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij. Oprósz pudrem.

Bananowe gniazdka
Składniki
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z mandarynek
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/2 szkl. przegotowanej wody
- 1 budyń o smaku bananowym
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 szkl. chudego mleka
- szczypta drobnej soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania ciastek
Sposób przygotowania
1. Ugotuj budyń w 1 szkl. mleka posłodzonego ksylitolem. Przykryj folią i ostudź. Soki z cytrusów wymieszaj, przelej przez sitko. Wodę zagotuj z masłem, cukrem, sokami owocowymi i solą. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia, wsyp partiami mąkę i dokładnie mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i łyżki. Gdy masa ostygnie, zmiksuj ją, wbijając pojedynczo jajka. 2. Papier do pieczenia pokrój na 10 kwadratów o boku 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciśnij na każdy kwadrat gniazdko. Olej rozgrzej w płaskim rondlu. Gniazdka na pergaminie wkładaj ostrożnie na powierzchnię oleju - tylko po kilka na raz, by temperatura oleju nie spadła. Po około minucie przewróć ciastka i usuń szczypcami pergamin. Smaż kolejne 2 minuty i przewróć na drugą stronę. Gdy gniazdka będą już rumiane, wyjmij je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudź. 3. Jeszcze ciepłe ciastka przekrój ostrym nożem (najlepiej piłką) i przełóż kremem. Posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko. Ew. posyp też płatkami migdałów.

Cytrusowe pychotki
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 duże op. jogurtu bałkańskiego
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 3 pomarańcze
- 1 op. galaretki pomarańczowej
- 3 łyżki cukru pudru (może być też zmielony ksylitol)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki grubo startej czekolady gorzkiej
- 1 op. okrągłych biszkoptów
- poncz
- 1/2 szkl. ostudzonej herbaty
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 pomarańczy
- DEKORACJA: wiórki kokosowe i listki mięty
Sposób przygotowania
1. Sparz, osusz pomarańcze. Jedną przekrój na połówki i potnij je w plasterki. Pozostałe obierz i oczyść z błonek. Podziel na cząstki, pokrój je na kawałeczki. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 1 szkl. wrzątku, przestudź, dodaj połowę pokrojonych na kawałeczki pomarańczy. Połącz wszystkie podane składniki ponczu. 3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody, przestudź. Gęstą część mleczka kokosowego przełóż do miski. Dodaj jogurt bałkański. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż do mleczka z jogurtem. Dodaj żelatynę, wszystko wymieszaj. Odłóż 5 łyżek kremu, wymieszaj je z czekoladą. Do reszty dodaj pozostałe pokrojone na kawałeczki pomarańcze. 4. Na dnie prostokątnej formy wyłożonej folią ułóż biszkopty. Skrop je ponczem i posmaruj kremem z czekoladą. Schłodź. Na to wylej galaretkę z owocami, zastudź w lodowce. Na wierzch wyłóż pozostały krem. Schładzaj w lodówce ok. 4 godzin. Przed podaniem pokrój na porcje. Każdą posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj plasterkami pomarańczy i listkami mięty.

Rolada kawowa
Składniki
- 5 jajek
- po 5 łyżek cukru i mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki tartych orzechów laskowych
- 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 30 dag kremowego twarożku
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki cukru pudru łyżka skórki startej z cytryny
- czekoladowe drażetki w kształcie ziarenek kawy
- sól
- cukier do posypania ściereczki
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, dosypując pod koniec cukier. Nie przerywając miksowania, dodaj kolejno żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj do masy razem z tartymi orzechami oraz miałką kawą. Delikatnie wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. 2. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej ciasto. Piecz 10 minut w 200 st. Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Zwiń razem ze ściereczką. Żelatynę namocz, rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Twarożek wymieszaj z jogurtem, likierem, cukrem pudrem, skórką z cytryny i żelatyną. 3. Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj 3/4 kremu, ponownie zwiń. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij rozetki na roladzie, udekoruj je drażetkami. Roladę schowaj do lodówki (minimum na 2 godz.), aby krem stężał. Przed podaniem pokrój.