Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Wielkanocny deser dla zapominalskich
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Plan od początku był jasny. Na wielkanocnym stole triumfy miała święcić idealnie wyrośnięta babka, obok pyszniący się kremem mazurek, a na paterze rzędami poukładane muffinki. Jeśli życie zweryfikowało plany i nie wyrobiliśmy się z przygotowaniem zaplanowanych słodkości, przedstawiamy patent na ciasto awaryjne. 3 Bit to deser, który zawsze wychodzi, a na dodatek nie wymaga uruchamiania piekarnika. Jak przygotować ten ekspresowy smakołyk? Podpowiadamy.
Ciasto 3 Bit na herbatnikach
Miękkie ciasteczka, słodka i gęsta masa kajmakowa, aksamitny budyń i spora porcja bitej śmietany. Z połączenia tak dobranych składników wychodzi bardzo prosty, a zarazem efektowny deser. Jeśli nie zdążyliśmy z pieczeniem serników, babek czy mazurków, a koniecznie chcemy ugościć rodzinę czymś słodkim, postawmy na przygotowanie ciasta 3 Bit.
Składniki główne
- 500 g herbatników maślanych
- 500 g masy kajmakowej
Krem budyniowy
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Masa śmietanowa
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 100 g czekolady deserowej
Sprawdź: Świąteczne ciasto, które smakuje nawet najbardziej wybrednym. Zrobisz je bez użycia piekarnika
Proste ciasto 3 bit - przygotowanie
- Zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia i herbatnikami prostokątnej formy o wymiarach 33 × 23 cm.
- Na herbatniki wykładamy masę kajmakową z puszki i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek.
- Do miseczki wlewamy 200 ml mleka i dokładnie rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu waniliowego.
- Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia.
- Delikatnie przestudzony budyń przekładamy na warstwę herbatników i przykrywamy go kolejną porcją ciastek.
- Tak przygotowane warstwy odstawiamy na blat kuchenny do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, by ciasto porządnie się schłodziło.
- Zimną śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy na sztywną masę.
- Gotowy krem wykładamy na schłodzone składniki, a wierzch dekorujemy tartą czekoladą deserową. Teraz pozostaje ponownie schować ciasto 3 Bit do lodówki.
Sprawdź również: