Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Wielkanocny deser dla zapominalskich

Plan od początku był jasny. Na wielkanocnym stole triumfy miała święcić idealnie wyrośnięta babka, obok pyszniący się kremem mazurek, a na paterze rzędami poukładane muffinki. Jeśli życie zweryfikowało plany i nie wyrobiliśmy się z przygotowaniem zaplanowanych słodkości, przedstawiamy patent na ciasto awaryjne. 3 Bit to deser, który zawsze wychodzi, a na dodatek nie wymaga uruchamiania piekarnika. Jak przygotować ten ekspresowy smakołyk? Podpowiadamy.

Jak przygotować ekspresowe ciasto 3 Bit?
Jak przygotować ekspresowe ciasto 3 Bit?123RF/PICSEL

Ciasto 3 Bit na herbatnikach

Miękkie ciasteczka, słodka i gęsta masa kajmakowa, aksamitny budyń i spora porcja bitej śmietany. Z połączenia tak dobranych składników wychodzi bardzo prosty, a zarazem efektowny deser. Jeśli nie zdążyliśmy z pieczeniem serników, babek czy mazurków, a koniecznie chcemy ugościć rodzinę czymś słodkim, postawmy na przygotowanie ciasta 3 Bit.

Składniki główne

  • 500 g herbatników maślanych
  • 500 g masy kajmakowej

Krem budyniowy

  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 100 g czekolady deserowej

Proste ciasto 3 bit - przygotowanie

Bita śmietana nada się do dekoracji ciasta 3 bit
Bita śmietana nada się do dekoracji ciasta 3 bit123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia i herbatnikami prostokątnej formy o wymiarach 33 × 23 cm.
  2. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową z puszki i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek.
  3. Do miseczki wlewamy 200 ml mleka i dokładnie rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu waniliowego.
  4. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia.
  5. Delikatnie przestudzony budyń przekładamy na warstwę herbatników i przykrywamy go kolejną porcją ciastek.
  6. Tak przygotowane warstwy odstawiamy na blat kuchenny do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, by ciasto porządnie się schłodziło.
  7. Zimną śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy na sztywną masę.
  8. Gotowy krem wykładamy na schłodzone składniki, a wierzch dekorujemy tartą czekoladą deserową. Teraz pozostaje ponownie schować ciasto 3 Bit do lodówki.
Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas