Krem z batatów na świąteczny obiad? Ten od Ewy Wachowicz koniecznie!

Krem z batatów Ewy Wachowicz
Krem z batatów Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Krem z batatów - przepis Ewy Wachowicz

  • 2 bataty
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  •  sól
  • pieprz kolorowy
  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • grzanki
  1. Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. 
  2. Po chwili dorzucić posiekaną cebulę. 
  3. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory.
  4. Wymieszać. 
  5. Zalać wywarem jarzynowym. 
  6. Przykryć i gotować do miękkości.
  7. Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować. 
  8. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. 
  9. Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili. 
  10. Podawać z grzankami.
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat