Krem z batatów na świąteczny obiad? Ten od Ewy Wachowicz koniecznie!
Świąteczny obiad powinien być wyjątkowy. Warto w taki dzień podać rodzinie czy gościom coś, czego nie jedzą na co dzień, albo chociaż spróbować przygotować ulubione danie w nieco inny sposób. Ewa Wachowicz w swoim świątecznym, wielkanocnym, menu ma krem z batatów. Co wy na to? My jesteśmy na tak!
Krem z batatów - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 bataty
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 1½ l wywaru jarzynowego
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól
- pieprz kolorowy
Do podania:
- świeża kolendra
- papryczka chili
- grzanki
Opis przygotowania:
- Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
- Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory.
- Wymieszać.
- Zalać wywarem jarzynowym.
- Przykryć i gotować do miękkości.
- Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować.
- Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
- Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili.
- Podawać z grzankami.
Polecamy również: Przepis na żurek Roberta Makłowicza. Jaki jest jego sekretny składnik?