Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Wielkanocny deser dla zapominalskich

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Plan od początku był jasny. Na wielkanocnym stole triumfy miała święcić idealnie wyrośnięta babka, obok pyszniący się kremem mazurek, a na paterze rzędami poukładane muffinki. Jeśli życie zweryfikowało plany i nie wyrobiliśmy się z przygotowaniem zaplanowanych słodkości, przedstawiamy patent na ciasto awaryjne. 3 Bit to deser, który zawsze wychodzi, a na dodatek nie wymaga uruchamiania piekarnika. Jak przygotować ten ekspresowy smakołyk? Podpowiadamy.

Jak przygotować ekspresowe ciasto 3 Bit?
Jak przygotować ekspresowe ciasto 3 Bit?123RF/PICSEL

Ciasto 3 Bit na herbatnikach

Miękkie ciasteczka, słodka i gęsta masa kajmakowa, aksamitny budyń i spora porcja bitej śmietany. Z połączenia tak dobranych składników wychodzi bardzo prosty, a zarazem efektowny deser. Jeśli nie zdążyliśmy z pieczeniem serników, babek czy mazurków, a koniecznie chcemy ugościć rodzinę czymś słodkim, postawmy na przygotowanie ciasta 3 Bit.

Składniki główne

  • 500 g herbatników maślanych
  • 500 g masy kajmakowej

Krem budyniowy

  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 100 g czekolady deserowej

Proste ciasto 3 bit - przygotowanie

Bita śmietana nada się do dekoracji ciasta 3 bit
Bita śmietana nada się do dekoracji ciasta 3 bit123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia i herbatnikami prostokątnej formy o wymiarach 33 × 23 cm.
  2. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową z puszki i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek.
  3. Do miseczki wlewamy 200 ml mleka i dokładnie rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu waniliowego.
  4. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia.
  5. Delikatnie przestudzony budyń przekładamy na warstwę herbatników i przykrywamy go kolejną porcją ciastek.
  6. Tak przygotowane warstwy odstawiamy na blat kuchenny do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, by ciasto porządnie się schłodziło.
  7. Zimną śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy na sztywną masę.
  8. Gotowy krem wykładamy na schłodzone składniki, a wierzch dekorujemy tartą czekoladą deserową. Teraz pozostaje ponownie schować ciasto 3 Bit do lodówki.
Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas