Ciasto agrestowo-porzeczkowe

Składniki:
Ciasto: - 30 dag mąki, - 30 dag śmietany 18 proc., - 25 dag cukru, - 1 duże opakowanie cukru waniliowego, - 3 jajka, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli, - 1 kg. agrestu, - 0,25 kg. czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, ubijąc do rozpuszczenia cukru. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajeczno-śmietanowej. Ciasto wyłożyć na blaszkę obłożoną pergaminem. Agrest oczyścić, umyć, osuszyć i wyłożyć na ciasto. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Po tym czasie wyłożyć oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki, dalej piec ciasto jeszcze ok. 15 min. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 10 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!