Ciasto anielskie z pomarańczą
Ciasto anielskie z pomarańczą zdecydowanie zasłużyło na swoją nazwę. Leciutkie, delikatne, słodkie w bardzo subtelny sposób - takie właśnie jest ciasto anielskie z pomarańczą. Warto spróbować choć raz, a będzie się do tego przepisu wracać.
Ciasto anielskie z pomarańczą - przygotowanie
Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy do miski. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Zapewni nam to odpowiednie "napowietrzenie" tych składników, a w efekcie lżejszy wypiek.
Białka jajek umieszczamy w większym naczyniu, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy do białkowej piany cukier, a pod koniec - skórkę pomarańczową, zapach i cukier waniliowy.
Do naczynia ze sztywną, ubitą pianą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z cukrem pudrem, cały czas mieszając całość.
Formę natłuszczamy, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 55 minut (w razie potrzeby możemy przetrzymać upieczone ciasto kilka minut w wyłączonym, a jeszcze ciepłym piekarniku). Gotowe wyjmujemy, nakrywamy deską do krojenia i odstawiamy "do góry nogami" do całkowitego przestudzenia (1-1,5 godziny).
Szykujemy polewę: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (1/2 szklanki) przelewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, startą skórkę pomarańczy i łyżeczkę cukru waniliowego, mieszamy. Ostrożnie porywamy polewą wierzch całkowicie już przestudzonego ciasta.
Sprawdź też inne przepisy:
Zobacz również: