Reklama

Reklama

Ciasto anielskie z pomarańczą

Ciasto anielskie z pomarańczą zdecydowanie zasłużyło na swoją nazwę. Leciutkie, delikatne, słodkie w bardzo subtelny sposób - takie właśnie jest ciasto anielskie z pomarańczą. Warto spróbować choć raz, a będzie się do tego przepisu wracać.

Składniki - ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 białek z jajek (najlepiej rozmiar L)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego do ciast
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki - polewa:

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Ciasto anielskie z pomarańczą - przygotowanie

Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy do miski. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Zapewni nam to odpowiednie "napowietrzenie" tych składników, a w efekcie lżejszy wypiek.

Białka jajek umieszczamy w większym naczyniu, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy do białkowej piany cukier, a pod koniec - skórkę pomarańczową, zapach i cukier waniliowy. 

Do naczynia ze sztywną, ubitą pianą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z cukrem pudrem, cały czas mieszając całość. 

Formę natłuszczamy, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 55 minut (w razie potrzeby możemy przetrzymać upieczone ciasto kilka minut w wyłączonym, a jeszcze ciepłym piekarniku). Gotowe wyjmujemy, nakrywamy deską do krojenia i odstawiamy "do góry nogami" do całkowitego przestudzenia (1-1,5 godziny). 

Szykujemy polewę: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (1/2 szklanki) przelewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, startą skórkę pomarańczy i łyżeczkę cukru waniliowego, mieszamy. Ostrożnie porywamy polewą wierzch całkowicie już przestudzonego ciasta.

Reklama

Sprawdź też inne przepisy:

Pieczone jabłka

Granatowe jabłka

Francuska zupa jabłkowa

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy