Ciasto anielskie z pomarańczą

Aktualizacja

Ciasto anielskie z pomarańczą zdecydowanie zasłużyło na swoją nazwę. Leciutkie, delikatne, słodkie w bardzo subtelny sposób - takie właśnie jest ciasto anielskie z pomarańczą. Warto spróbować choć raz, a będzie się do tego przepisu wracać.

Ciasto anielskie z pomarańczą pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej
Ciasto anielskie z pomarańczą pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej123RF/PICSEL

Ciasto anielskie z pomarańczą - przygotowanie

Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy do miski. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Zapewni nam to odpowiednie "napowietrzenie" tych składników, a w efekcie lżejszy wypiek.

Białka jajek umieszczamy w większym naczyniu, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy do białkowej piany cukier, a pod koniec - skórkę pomarańczową, zapach i cukier waniliowy. 

Do naczynia ze sztywną, ubitą pianą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z cukrem pudrem, cały czas mieszając całość. 

Formę natłuszczamy, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 55 minut (w razie potrzeby możemy przetrzymać upieczone ciasto kilka minut w wyłączonym, a jeszcze ciepłym piekarniku). Gotowe wyjmujemy, nakrywamy deską do krojenia i odstawiamy "do góry nogami" do całkowitego przestudzenia (1-1,5 godziny). 

Szykujemy polewę: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (1/2 szklanki) przelewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, startą skórkę pomarańczy i łyżeczkę cukru waniliowego, mieszamy. Ostrożnie porywamy polewą wierzch całkowicie już przestudzonego ciasta.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również:

Przepis na proste ciasto pomarańczoweInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas