Składniki na 12 porcji: - 300 g mąki, - sól, - 7 jajek, - 150 g smalcu, - 250 g tłustego wędzonego boczku, - 1,25 kg cebuli, - 2 łyżki oleju, - czarny pieprz, - 400 g kwaśnej śmietany, - gałka muszkatołowa, - tłuszcz do formy, - mąka do podsypywania Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, jedno jajko. Wyrobić na gładką masę za pomocą robota kuchennego (końcówki do wyrabiania ciasta). Można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć boczek, dodać cebulę i smażyć jeszcze 5-8 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę roztrzepać z resztą jajek, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Okrągłą formę (26, 28 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Na posypanym mąka stole rozwałkować ciasto na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto przełożyć do formy, docisnąć, uformować brzegi. Na ciasto nałożyć przesmażona cebulkę, na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 200 st. C. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z Federweisserem (młode niemieckie wino). Czas przygotowania 90 minut Jedna porcja zawiera 1930 kJ/461 kcal