Ciasto cynamonowe z konfiturą gruszkową
Gdy jeszcze jest w piekarniku kusi zapachem, na talerzu zachwyca smakiem. Ciasto cynamonowe z konfiturą gruszkową, to najlepszy deser na jesienne, długie wieczory. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się sam.
Składniki:
- 2 łyżki cynamonu
- 2 jajka
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- garść rodzynek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek
- mąka kukurydziana
- konfitura domowa z gruszek
- opakowanie błyskawicznego lukru
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto ostrożnie wymieszać, przelać do posmarowanej oliwą tortownicy. Piec w temperaturze ok.160 stopni C na złoty kolor.
Gdy ostygnie, wyłożyć na ciasto konfiturę i posypać rodzynkami. Można też ozdobić gruszkami z puszki. Rozpuścić lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polać ciasto. Kroić w dowolne kształty.