Ciasto cynamonowe z konfiturą gruszkową

Gdy jeszcze jest w piekarniku kusi zapachem, na talerzu zachwyca smakiem. Ciasto cynamonowe z konfiturą gruszkową, to najlepszy deser na jesienne, długie wieczory. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się sam.

Ciasto cynamonowe zachwyca smakiem.
Ciasto cynamonowe zachwyca smakiem. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki mąki  ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
  • mąka kukurydziana
  • konfitura domowa z gruszek
  • opakowanie błyskawicznego lukru

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto ostrożnie wymieszać, przelać do posmarowanej oliwą tortownicy. Piec w temperaturze ok.160 stopni C na złoty kolor.

Gdy ostygnie, wyłożyć na ciasto konfiturę i posypać rodzynkami. Można też ozdobić gruszkami z puszki. Rozpuścić lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polać ciasto. Kroić w dowolne kształty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas