Ciasto czekoladowe - Kasieńka
Proste w przygotowaniu.
Przepis:
Skład:
125g mąki tortowej,
125g cukru,
2 jajka,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
0,5 kostki masła,
4 łyżeczki kakao,
2 łyżki mleka,
0,5 olejku waniliowego,
mały słoik dżemu truskawkowego (może być porzeczkowy, konfitura wiśniowa,itp wg upodobań)
Wykonanie:
Masło roztopić. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztopiony tłuszcz oraz olejek waniliowy. Następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Kolejno dodać mleko i dżem, miksując na gładką masę.
Małą foremkę (jak do keksa) wysmarować masłem/margaryną i obsypać kaszka manną. Przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia 180stopni przez ok 30minut (ja sprawdzam drutem czy jest upieczone).
Ciasto wychodzi puszyste i naprawdę bardzo smaczne, a nie wymaga dużo przygotowań!!
SMACZNEGO!!