Ciasto czekoladowo-malinowe z miętą
Nie masz pomysłu na deser? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Ostatnio robiłam ciasto czekoladowo-malinowe. Jest lekkie, a dzięki dodaniu mięty jest pyszne i odświeżające. Zaletą tego ciasta jest to, że możecie odrobinę podać maluchowi po 12 miesiącu - pod warunkiem, że wasze dziecko nie ma uczulenia na kakao lub migdały.
Takie ciasto na pewno jest zdrowsze i lepsze od innych słodkich, czekoladowych przekąsek. Jeżeli chodzi o maliny, na pewno lepiej jest dodać świeże. Wtedy wystarczy ich 100g. Ja miałam mrożone i jak widać na zdjęciu 100g było za mało. Lepiej jest wówczas dodać całe opakowanie mrożonych malin.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 100g cukru pudru
- 100g kaszy manny
- 3 jajka
- 60g masła
- 60g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop i dekoracja:
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- pół pęczka mięty
- 100g malin
- pół słoika niskosłodzonego lub domowego dżemu malinowego
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło (trochę masła zostaw do posmarowania formy) i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj kaszę manną, migdały i proszek do pieczenia, a następnie dolej przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
- Tortownicę posmaruj masłem, napełnij ciastem i wstaw do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 160 stopni około 40 minut.
- Przygotuj syrop: Zagotuj szklankę wody z cukrem, masłem i miętą, a następnie odstaw na 5 minut, przecedź i przestudź.
- Nasącz obficie ciasto syropem i wstaw je na 2 godziny do lodówki.
- Dżem rozłóż na cieście, a wierzch udekoruj malinami.
SMACZNEGO!