Składniki na 12 kawałków: - 125 g masła, - 200 g cukru, - 2 opakowania cukru waniliowego, - szczypta soli, - 3 jajka, - 150 g mąki, - 2,5 łyżki kakao, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 łyżek mleka, - 3 listki białej żelatyny, - 100 g gorzkiej czekolady, - 125 g śmietany, - 250 g serka Mascarpone, - 250 g twarożku, - 250 g truskawek, - 50 g galaretki truskawkowej Przygotowanie: Tłuszcz, 125 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać jaja. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta razem z mlekiem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, wyrównać i piec w 175 st. C 15-20 minut. Po upieczeniu uwolnić z formy i zostawić do ostudzenia. Następnie blat ciasta umieścić w pierścieniu tortownicy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z czekolady - 25 g ściąć w postaci wiórków, resztę posiekać. Śmietanę ubić. Mascarpone, twarożek, 75 g cukru i opakowanie cukru waniliowego wymieszać. Żelatynę odcisnąć roztopić i wymieszać z 3 łyżkami mascarpone. Wmieszać do pozostałego kremu. Następnie wmieszać 75 g czekolady i na końcu ubitą śmietanę. Krem nałożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Truskawki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Galaretkę roztopić z 2-3 łyżkami wody na słabym ogniu. Polać owoce. Dekorować wiórkami z czekolady. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal