Ciasto czekoladowo-winogronowe
Czas przygotowania 1,5 h.
Ciasto:
- 3 jajek,
- 60 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 kg winogron,
- 40 ml śmietany 30 proc.,
- 2 śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie rurek w czekoladzie
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z żółtkami, połączyć ostrożnie z obiema mąkami wymieszanymi z kakao. Rozsmarować na średniej tortownicy wyłożonej pergaminem. Upiec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez 25 min. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu, wyłożyć na ostudzony biszkopt, zostawiając trochę do obłożenia boków ciasta. Wstawić do lekkiego schłodzenia. Ciasto wyjąć z tortownicy, boki posmarować resztą śmietany i obłożyć je rurkami, a wierzch udekorować winogronami.
Przepis na 14 porcji.
Lubisz słodkości? Zobacz też: