Ciasto czereśniowe

Można sobie ułatwić zadanie i przygotować masę do ciasta szybciej. Wystarczy ugotować kisiel wiśniowy (albo inny ulubiony, np. malinowy) z torebki i zalać nim czereśnie.

Takie ciasto smakuje doskonale
Takie ciasto smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 10 porcji:

Ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag zimnego masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • masło i mąka do formy

Masa:

  • 70 dag czereśni
  • 2 szklanki soku wiśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Posiekać mąkę z zimnym masłem. Dodać 2 żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Schładzać przez minimum 1 godzinę.

2. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać ten rozmieszany z mąką i gotować, aż masa zgęstnieje. Wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Przestudzić. 32/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na złoto w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Wyłożyć masę, udekorować resztą ciasta, posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec jeszcze 15 minut.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas