Ciasto czereśniowe
Można sobie ułatwić zadanie i przygotować masę do ciasta szybciej. Wystarczy ugotować kisiel wiśniowy (albo inny ulubiony, np. malinowy) z torebki i zalać nim czereśnie.
Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 10 dag zimnego masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- masło i mąka do formy
Masa:
- 70 dag czereśni
- 2 szklanki soku wiśniowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Posiekać mąkę z zimnym masłem. Dodać 2 żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Schładzać przez minimum 1 godzinę.
2. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać ten rozmieszany z mąką i gotować, aż masa zgęstnieje. Wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Przestudzić. 32/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na złoto w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Wyłożyć masę, udekorować resztą ciasta, posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec jeszcze 15 minut.