Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek
Nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, żeby przygotować smaczne ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek. Z tym prostym wypiekiem poradzi sobie nawet amator. Lista składników jest krótka, a efekt zadziwia! Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek zaskakuje łatwością przygotowania.
Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek - przygotowanie
Drożdże pokrusz do miski, a następnie wsyp cukier. Mieszaj składniki do czasu, kiedy utworzą spójną masę. Dodaj część wody i odczekaj 10 minut, zanim sięgniesz po kolejne składniki.
Do aktywowanych w ten sposób drożdży dodaj mąkę, wodę i olej. Przyda się również szczypta soli do smaku. Mikserem lub szpatułką połącz wszystko dokładnie, a następnie wyrób ciasto dłońmi.
Odstaw na godzinę, a następnie przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Do masy możesz wcześniej dodać np. bakalie lub pokruszoną czekoladę. Świetnie smakuje z polewą.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz materiał wideo: