Ciasto dyniowe z czekoladą
Idealne do kawy.
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki
- 750 g dyni (550 g netto)
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 6 jajek
- 400 g maki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
Dynię obrać i utrzeć. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól umieścić w misce i utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami, a następnie wmieszać do masy. Dodać dynię. Ciasto umieścić na natłuszczonej blasze, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C). piec ok. 25 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło.
Czekoladę i tłuszcz kokosowy pokroić na grube kawałki. Śmietanę podgrzać (nie doprowadzając do wrzenia), dodać czekoladę i tłuszcz kokosowy i mieszać, aż się rozpuszczą, zdjąć z ognia, przestudzić i rozprowadzić na cieście. Po 2,5 godzinach posypać kakao.