Ciasto dyniowe z czekoladą

Idealne do kawy.

Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki
  • 750 g dyni (550 g netto)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 6 jajek
  • 400 g maki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g tłuszczu kokosowego
  • 1,5 łyżki kakao

Reklama

Przygotowanie:

Dynię obrać i utrzeć. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól umieścić w misce i utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami, a następnie wmieszać do masy. Dodać dynię. Ciasto umieścić na natłuszczonej blasze, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C). piec ok. 25 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło.

Czekoladę i tłuszcz kokosowy pokroić na  grube kawałki. Śmietanę podgrzać (nie doprowadzając do wrzenia), dodać czekoladę i tłuszcz kokosowy i mieszać, aż się rozpuszczą, zdjąć z ognia, przestudzić i  rozprowadzić na cieście. Po 2,5 godzinach posypać kakao.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto dyniowe z czekoladą

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje