Ciasto dyniowe z polewą czekoladową
Na wrześniowe podwieczorki.
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki
- 750 g dyni (ok. 550 g netto)
- 250 g masła
- 250 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 jajek
- 200 g mąki
- opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g)
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 1-1,5 łyżek kakao
- tłuszcz do blachy Przygotowanie:
Śmietanę przelać do rondelka, odsawić w chłodne miejsce. Dynię obrać, odrzucić pestki, a miąższ zetrzeć. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami i dodać do masy dwoma porcjami. Dodać dynię. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę i piec w 175 st. C przez 25 minut. Wyjąć odstawić, aby ostygło.
Czekoladę i tłuszcz kokosowy grubo pokroić i włożyć do śmietany. Śmietanę stopniowo podgrzewać, ale nie dopuszczać do wrzenia, mieszać aż czekolada i tłuszcz kokosowy się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie równomiernie rozsmarować na cieście. Odstawić na 2,5 godziny. Oprószyć kakao i pokroić na kawałki
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal