Reklama

Reklama

Ciasto jogurtowe

Delikatne, orzeźwiające, rozpływające się w ustach pięknie prezentujące się na stole. Pochwały dla tego ciasta można mnożyć w nieskończoność. Nic dziwnego, zasmakuje każdemu. Niestety, zniknie w mgnieniu oka!

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 250 g klasycznych herbatników
  • 1 op. żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy
  • 100 g masła
  • garść jagód + do dekoracji

1. Herbatniki kruszymy, wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na proszek. Dodajemy masło, łączymy je dokładnie z herbatnikowym proszkiem. Powstałą masę wylepiamy dno tortownicy (u nas - tortownica 26 cm) i chłodzimy w lodówce. 

2. Żelatynę rozpuszczamy w garnku z 2/3 szklanki zimnej wody. Po ok. 10 minutach stawiamy garnek na gazie, lekko podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Gdy to nastąpi, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy, aż lekko stężeje.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder. Wlewamy jogurt grecki, dokładamy wystudzoną żelatynę, całość mieszamy.

4. Na herbatnikowy spód w tortownicy wykładamy masę śmietanowo-jogurtową, umieszczamy całość w lodówce, chłodzimy, aż masa zastygnie.

5. Jagody blendujemy z dwiema łyżkami cukru pudru i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Dokładamy całe jagody. Ponownie chłodzimy ciasto, najlepiej dwie godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje