Ciasto jogurtowe z owocami

Lekki, słodki akurat na tyle, na ile trzeba, orzeźwiający letni deser, który sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Dodatkową zaletą jest łatwość wykonania. Nie ma tu nic skomplikowanego!

Nie za słodkie, doskonałe!
Nie za słodkie, doskonałe!123RF/PICSEL

1. W garnku zagotowujemy niecałe dwie szklanki wody, po czym wyłączamy gaz i czekamy kilka minut, aż woda nieco przestygnie.

2. W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.

3. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej 2/3 porcji umytych owoce (truskawki wcześniej kroimy), mieszamy.

4. Standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wstawiamy foremkę do lodówki.

5. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia.

6. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, miksujemy dalej, aż do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na schłodzoną galaretkę. Całość chowamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem wyjmujemy deser ostrożnie z formy stawiając go na białej warstwie. Wierzch dekorujemy pozostałymi owocami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas