Reklama

Reklama

Ciasto jogurtowe z owocami

Lekki, słodki akurat na tyle, na ile trzeba, orzeźwiający letni deser, który sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Dodatkową zaletą jest łatwość wykonania. Nie ma tu nic skomplikowanego!

Składniki

  • 300 g mieszanych owoców (truskawki, maliny, borówki)
  • ok. 800 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru (może być trzcinowy lub ksylitol)
  • 1 op. owocowej galaretki, np. truskawkowej
  • 3 łyżki żelatyny

1. W garnku zagotowujemy niecałe dwie szklanki wody, po czym wyłączamy gaz i czekamy kilka minut, aż woda nieco przestygnie.

2. W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.

3. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej 2/3 porcji umytych owoce (truskawki wcześniej kroimy), mieszamy.

4. Standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wstawiamy foremkę do lodówki.

5. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia.

6. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, miksujemy dalej, aż do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na schłodzoną galaretkę. Całość chowamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem wyjmujemy deser ostrożnie z formy stawiając go na białej warstwie. Wierzch dekorujemy pozostałymi owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje