Ciasto jogurtowe ze śliwkami. Bije na głowę drożdżowy klasyk

Sierpień, czyli sezon na śliwki. Węgierki doskonale smakują na surowo, podjadane z miseczki, często jednak wykorzystujemy je również do przygotowywania potraw i deserów. Dziś dzielimy się z wami przepisem Ewy Wachowicz na jogurtowe ciasto ze śliwkami. Palce lizać!

Pyszne ciasto ze śliwkami
Pyszne ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Każdy ma swój ulubiony letni owoc. Podczas gdy dla jednych powodem do świętowania jest moment pojawienia się truskawek, inni wypatrują w warzywniakach koszyczków z malinami, a jeszcze inni dopytują o cierpkie porzeczki. Wśród amatorów letnich smaków sporą grupę stanowią też fani śliwek.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Te słodkie, pojawiające się w połowie wakacji owoce, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Stanowią źródło witamin A,C,E oraz K, zawierają potas, magnez i żelazo. Wspomagają również trawienie, a co za tym idzie, sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Śliwki to też owoce o dużym kulinarnym potencjale. Możemy przygotować z nich obiady na słodko: knedle i pierogi ze śliwkami to przecież letni klasyk. Są i tacy, którzy porywają się na przygotowywanie zupy ze śliwek albo zamiast wody czy soku serwują do obiadu śliwkowy kompot.

Śliwki doskonale nadają się również do przygotowywania deserów. Crumble, tarta ze śliwkami, drożdżówka ze śliwkami - możliwości jest wiele. Spośród licznych opcji, my proponujemy wam ciasto jogurtowe ze śliwkami według receptury Ewy Wachowicz. Uprzedzamy - na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1½ łyżki płatków owsianych
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • śliwki
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, wlać jogurt naturalny, olej i wszystko zmiksować. 
  3. Następnie do sypkich składników dodać składniki mokre i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Wyrównać. 
  5. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. 

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

"Ewa gotuje": Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga, sernik na zimnoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas