Ucierany placek ze śliwkami i kruszonką. Tak dobry, że na jednym kawałku się nie skończy

Ciasto ze śliwkami zachwyci domowników i gości
Ciasto ze śliwkami zachwyci domowników i gości123RF/PICSEL

Smakowity wypiek z sezonowymi śliwkami

Zobacz również:

    • 700 g twardych śliwek
    • 320 g mąki pszennej tortowej
    • 200 g masła w temperaturze pokojowej
    • 4-5 jajek w temperaturze pokojowej
    • 170 g cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 65 g mąki pszennej
    • 70 g cukru
    • 50 g masła

    Jak zrobić ciasto ze śliwkami z kruszonką?

    Dorodne śliwki doskonale nadają się do ciasta
    Dorodne śliwki doskonale nadają się do ciasta123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od roztopienia kostki masła w rondelku lub mikrofalówce, a następnie odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
    2. Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a do drugiej wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania jasnego puchu.
    3. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dolewamy cienką strużką rozpuszczone masło do masy jajecznej. Po tym etapie mikser nie będzie nam już potrzebny.
    4. Suche składniki wrzucamy do miski z mokrymi i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Ważne, by robić to jedynie do połączenia się składników.
    5. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie owoców.
    6. Śliwki kroimy na połówki, pestki wyrzucamy, a owoce umieszczamy w misce i lekko oprószamy mąką. Tak przygotowane wykładamy skórką w stronę ciasta.
    7. W niewielkim pojemniku łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Po roztarciu wszystkich składników w dłoniach posypujemy gotową kruszonką wierzch ciasta.
    8. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. godzinę.
    9. Po upływie ostatniej minuty wyłączamy grzanie, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na 10-15 minut.
    10. Ciasto ze śliwkami i kruszonką możemy podawać na ciepło z gałką ulubionych lodów lub poczekać do całkowitego wystudzenia i szczodrze posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    Czy ciasto ze śliwkami trzeba trzymać w lodówce?

    Klasyczny przepis na ciasto ze śliwkamiInteria KulinariaInteria Kulinaria