Ucierany placek ze śliwkami i kruszonką. Tak dobry, że na jednym kawałku się nie skończy

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,8 tys.
Udostępnij
Ciasto ze śliwkami zachwyci domowników i gości
Ciasto ze śliwkami zachwyci domowników i gości123RF/PICSEL

Smakowity wypiek z sezonowymi śliwkami

  • 700 g twardych śliwek
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4-5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g masła

Jak zrobić ciasto ze śliwkami z kruszonką?

Dorodne śliwki doskonale nadają się do ciasta
Dorodne śliwki doskonale nadają się do ciasta123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od roztopienia kostki masła w rondelku lub mikrofalówce, a następnie odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
  2. Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a do drugiej wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania jasnego puchu.
  3. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dolewamy cienką strużką rozpuszczone masło do masy jajecznej. Po tym etapie mikser nie będzie nam już potrzebny.
  4. Suche składniki wrzucamy do miski z mokrymi i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Ważne, by robić to jedynie do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie owoców.
  6. Śliwki kroimy na połówki, pestki wyrzucamy, a owoce umieszczamy w misce i lekko oprószamy mąką. Tak przygotowane wykładamy skórką w stronę ciasta.
  7. W niewielkim pojemniku łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Po roztarciu wszystkich składników w dłoniach posypujemy gotową kruszonką wierzch ciasta.
  8. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. godzinę.
  9. Po upływie ostatniej minuty wyłączamy grzanie, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na 10-15 minut.
  10. Ciasto ze śliwkami i kruszonką możemy podawać na ciepło z gałką ulubionych lodów lub poczekać do całkowitego wystudzenia i szczodrze posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Czy ciasto ze śliwkami trzeba trzymać w lodówce?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Klasyczny przepis na ciasto ze śliwkami
      Klasyczny przepis na ciasto ze śliwkamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
      Przejdź na