Ucierany placek ze śliwkami i kruszonką. Tak dobry, że na jednym kawałku się nie skończy
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Długo wyczekiwany sezon na śliwki startuje pod koniec lipca i trwa nieprzerwanie aż do pierwszych dni października. To doskonała okazja, by w pełni wykorzystać potencjał pysznych i zdrowych owoców. Możemy oczywiście zajadać się nimi tuż po umyciu, a także przerobić na soki, powidła czy dżemy. Na kuchennym stole nie może jednak zabraknąć idealnie sprężystego ciasta, w którym śliwki skrywają się pod warstwą przyrumienionej kruszonki.
Spis treści:
Smakowity wypiek z sezonowymi śliwkami
Intensywnie maślany spód, rozlewający się po języku kwaskowaty smak dojrzałych śliwek i aromatyczna kruszonka na wierzchu. Obok ciasta ze śliwkami nie można przejść obojętnie. To wypiek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie letniego podjadania. Wystarczy kilka składników, które bez trudu znajdziemy w kuchennej szafce i porcja świeżych owoców, by cały dom wypełnił się smakowitym zapachem.
Składniki na ciasto
- 700 g twardych śliwek
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 4-5 jajek w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę
- 65 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g masła
Jak zrobić ciasto ze śliwkami z kruszonką?
- Zaczynamy od roztopienia kostki masła w rondelku lub mikrofalówce, a następnie odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
- Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a do drugiej wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania jasnego puchu.
- Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dolewamy cienką strużką rozpuszczone masło do masy jajecznej. Po tym etapie mikser nie będzie nam już potrzebny.
- Suche składniki wrzucamy do miski z mokrymi i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Ważne, by robić to jedynie do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie owoców.
- Śliwki kroimy na połówki, pestki wyrzucamy, a owoce umieszczamy w misce i lekko oprószamy mąką. Tak przygotowane wykładamy skórką w stronę ciasta.
- W niewielkim pojemniku łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Po roztarciu wszystkich składników w dłoniach posypujemy gotową kruszonką wierzch ciasta.
- Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. godzinę.
- Po upływie ostatniej minuty wyłączamy grzanie, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na 10-15 minut.
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką możemy podawać na ciepło z gałką ulubionych lodów lub poczekać do całkowitego wystudzenia i szczodrze posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Czy ciasto ze śliwkami trzeba trzymać w lodówce?
Przy wielu głodomorach w domu nawet największa blacha ciasta nie stanowi przeszkody i znika w mgnieniu oka. Zdarza się jednak, że nie damy rady rozprawić się z pysznościami w ciągu jednego dnia. Jak przechowywać ciasto ze śliwkami, by jak najdłużej zachowało świeżość? Wystarczy stosować się do kilku wskazówek, a będziemy mogli serwować rarytas przez kilka kolejnych dni. Ważne, by chronić wypiek zarówno przed wilgocią, jak i wysoką temperaturą.
Oba czynniki przyczyniają się do powstania szkodliwej dla zdrowia pleśni, przez którą stanie się niejadalne. Doświadczone panie domu doradzają, by przechowywać ciasto z owocami w suchym i chłodnym miejscu. Doskonale sprawdzi się lodówka oraz spiżarnia. Zanim jednak umieścimy wypiek w wybranym miejscu, zabezpieczmy go folią aluminiową lub schowajmy do szczelnie zamykanego pojemnika. W ten sposób nie pochłonie lodówkowych aromatów, które sprawią, że będzie niejadalne.
Sprawdź również: