Reklama

Reklama

Ciasto kakaowe

Nie masz pomysłu na deser? Proponujemy przepis na pyszne ciasto czekoladowe. Zje go z przyjemnością cała rodzina.

Składniki na 10-12 porcji:



Reklama

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny


Na krem:

  • 4 łyżki proszku budyniowego
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki


Przygotowanie:

1. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Do ½ szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy, dodaj masło. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Garnek z kremem przykryj folią aluminiową (dzięki temu nie utworzy się kożuch). Do wystudzonego budyniu dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj.

2. Do przesianej mąki pszennej dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz kakao, wymieszaj. Miękką margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku na przemian z cukrami. Następnie stopniowo dosypuj suche składniki, wciąż ucierając. Ciasto podziel na dwie części.

3. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłóż łyżką na spód tortownicy. Na to wyłóż zimny krem budyniowy a na jego wierzchu rozsmaruj pozostałe ciasto.

Piecz około 75 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie: 110 minut Porcja: 350 kilokalorii

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje