Ciasto karnawałowe
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 8-10 porcji.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Trzy okrągłe formy nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Kolejno dodawaj jaka. Dodaj suche składniki i wymieszaj na gładką masę.
Rozdziel na trzy części. Do pierwszej wmieszaj kawę i kakao. Do drugiej i trzeciej dodaj sok pomarańczowy, i odpowiednio żółty i czerwony barwnik.
Wlej do trzech foremek. Piecz około 30-40 minut.
Zmieszaj wszystkie składniki na poncz i gotuj, aż cukier się rozpuści. Ostudź.
Roztop masło, dodaj cukier puder i kakao. Następnie wmieszaj twarożek. Wstaw do lodówki.
Kiedy biszkopty wystygną, możesz zacząć komponować ciasto. Na przykład możesz zacząć od żółtego ciasta na dole, napączować go, posmarować masą. Następnie nałóż brązową warstwę, naponczuj, posmaruj masą. Na wierzchu ułóż różowy biszkopt, posmaruj całość pozostałą masą.
Przed podaniem udekoruj lizakami i cukierkami.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.