Reklama

Reklama

​Ciasto karnawałowe

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 8-10 porcji.

Składniki na ciasto

  • 375 g masła
  • 400 ml cukru
  • 6 jaj
  • 600 ml mąki
  • 2-2,5 proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 500 ml kawy
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego
  • 1-2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

Składniki do ponczowania

  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki cukru

Składniki na masę

  • 600 ml cukru pudru
  • 200 ml kakao
  • 150 ml masła
  • 4 łyżki twarożku

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Trzy okrągłe formy nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Kolejno dodawaj jaka. Dodaj suche składniki i wymieszaj na gładką masę.

Rozdziel na trzy części. Do pierwszej wmieszaj kawę i kakao. Do drugiej i trzeciej dodaj sok pomarańczowy, i odpowiednio żółty i czerwony barwnik.

Wlej do trzech foremek. Piecz około 30-40 minut.

Zmieszaj wszystkie składniki na poncz i gotuj, aż cukier się rozpuści. Ostudź.

Roztop masło, dodaj cukier puder i  kakao. Następnie wmieszaj twarożek. Wstaw do lodówki.

Kiedy biszkopty wystygną, możesz zacząć komponować ciasto. Na przykład możesz zacząć od żółtego ciasta na dole, napączować go, posmarować masą. Następnie nałóż brązową warstwę, naponczuj, posmaruj masą. Na wierzchu ułóż różowy biszkopt, posmaruj całość pozostałą masą.

Przed podaniem udekoruj lizakami i cukierkami.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje