Ciasto korzenne
Czas przygotowania 1 h.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 5 jajek,
- 300 g mielonych orzechów włoskich,
- 250 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g margaryny,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników,
- 1 białko jajka,
- cukier puder,
- 4 łyżki konfitury żurawinowej
Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Pojedynczo dodawać ciepłe jajka, cały czas ucierając. Wymieszać orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników i delikatnie wymieszać z masą maślaną. Ciasto wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25-30 min. ostudzić. Białko jajka ucierać, dosypując cukier puder do konsystencji gęstej śmietany. Dodać 2 łyżki konfitur i w razie potrzeby dosypać do gęstości cukier puder. Lukrem polać ciasto i dekorować konfiturami.
Przepis na 15 osób.
Lubisz słodkości? Zobacz też: